Grenzen aan groei – Hoe verdelen we de ruimte in de verstuin van Nederland? Dat is het thema van het Greenport Noord-Holland Noord Jaarevent dit jaar. Groenten, aardappelen, fruit, bloemen, planten, zaden: Noord-Holland Noord heeft alles. Maar de ruimte die we hebben is beperkt, en de druk op beschikbare ruimte neemt toe. Hoe zorgen we voor een toekomstbestendige agribusiness in een wereld waarin de druk op de sector toeneemt?
Woningbouw, natuurontwikkeling en agrarisch ondernemen hebben elk hun eigen belangen en botsen steeds vaker op dezelfde vierkante meters. Daarbij komt een toenemende regeldruk die agrarische ondernemers voor uitdagingen stelt. De spanning tussen stad en platteland loopt op. Zo staat de ‘licence to produce’ van de agrifoodsector steeds vaker ter discussie. Dit terwijl diezelfde sector essentieel is voor onze voedselvoorziening, het landschap en de economie. Deze discussie plaatst agrarische ondernemers voor uitdagingen, maar biedt ook kansen. Kansen om de verbinding te zoeken. Stad en platteland moeten niet tegenover, maar naast elkaar staan. Alleen door samenwerking, heldere keuzes en toekomstgericht denken kunnen we bouwen aan een leefbare regio. Tijdens het Greenport Jaarevent gaan we het gesprek aan, met onder andere Dick Veerman (Foodlog) en Alex Datema (Rabobank) en voldoende ruimte voor netwerkmogelijkheden.
Energie speelt een belangrijke rol in het verder verduurzamen van de agrarische sector. In het Fieldlab Waterstof in Agri verkennen agrarisch ondernemers, kennisinstellingen en overheden samen de...
Duurzaam waterbeheer speelt een steeds belangrijkere rol voor agrarisch ondernemers. Het project Zoetwaterboeren zet in op het ontwikkelen, onderzoeken en demonstreren van duurzaam watersysteem. Van...
Biodivers Perspectief creëert een stimulerende leeromgeving waar studenten, docenten, ondernemers en andere partijen samen stappen zetten naar natuurinclusieve landbouw en een biodiverse...